Etiket Sonuçları: sanal müze

Mrt

Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeridir. MS 4'ncü yüzyıldan 13'ncü yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatı yaşanmıştır. Hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları mevcuttur. Bugünkü Göreme Açık Hava Müzesi manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir. Soğanlı, Ihlara, Açıksaray aynı eğitim sisteminin daha sonraları görüldüğü yerlerdir.

Kiliseler, iki tür teknikle boyanmıştır. Birincisi, doğrudan doğruya kaya yüzeyi düzeltilerek üzerine yapılan boyama; ikincisi ise, kaya üzerine yapılan secco (tempera) ve fresko tekniği ile yapılan boyamadır. Kilisede işlenen konular İncil ve Hz. İsa'nın hayatından alınmıştır. Göreme Açık Hava Müzesi'nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bulunmaktadır.

Mrt

Mıntıka Palas Oteli, 1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından bir otel olarak inşa edilmiştir. İki katlı olan yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadî olarak yapılmıştır. Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıktığında bu otelde kalmıştır.

Mustafa Kemal Paşa'nın Mıntıka Palas Oteli'ne yerleşmesiyle ilgili olarak yapılan hazırlıkları o dönemde Canik Livası Muhasebe-i Hususiye Müdürü olan Osman (Atlı) Bey şöyle anlatıyor:

"Ben o zaman Samsun Muhasebe-i Hususiye Müdürü idim. Bir akşam Mutasarrıf Ethem Bey beni evine çağırttı. 'İstanbul'dan bir Paşa başkanlığında bir teftiş kurulu hareket etmiş. On sekizinde burada olacaklarmış. Birkaç gün kalacağı için kendisine ve maiyetine bir yer hazırlayalım. Bunu İstanbul'dan Dâhiliye Nezareti bize bildirdi. Zaman da malum... Kimseden fedakârlık istemeyeceğimize göre meseleyi aramızda halletmeliyiz. Umudum sizde. Yarın sabahtan itibaren bu işle meşgul olunuz' dedi.

Gece bir hayli düşündüm. Hemen aklıma evimin yanında bulunan boş durumdaki Mıntıka Palas Oteli geldi. Ertesi sabah binanın sahibiyle anlaşıp oteli açtırdım. Askeri hastaneden karyola, evden ve komşulardan yatak ve yorgan getirttim. Daireden masa, sandalye, yazı takımı gibi eşyayı da getirterek odaları, salonu, mutfağı donattık."

Mrt

Efes Müzesi, Efes ve yakın çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli eserlerin yanı sıra kültürel faaliyetleri ve ziyaretçi kapasitesi ile de Türkiye'nin en önemli müzelerinden biridir. Efes Müzesi'nin ağırlıklı olarak bir antik kentin eserlerini sergileyen müze olması nedeniyle kronolojik ve tipolojik bir sergileme yerine eserlerin buluntu yerlerine göre sergilenmeleri tercih edilmiştir. Buna göre salonlar Yamaç Evler ve Ev Buluntuları Salonu, Sikke ve Hazine Bölümü, Mezar Buluntuları Salonu, Efes Artemisi Salonu, İmparator Kültleri Salonu olarak düzenlenmiştir. Bu salonların yanı sıra müze iç ve orta bahçelerinde çeşitli mimari ve heykeltraşlık eserleri bahçe dekoru içinde ve uyumlu olarak sergilenmektedir.

Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi

Tabiat Tarihi Müzesi, Atatürk'ün emirleri üzerine Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nce 1968 yılında hizmete açılmıştır. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü içersinde yer alan ve 4.000 m2'lik bir alan kurulmuş olan müze, 5 bölümden meydana gelmekte ve 3 kata yerleştirilmiş konumda bulunmaktadır. İlk katta, ülkemizde geçmişte yaşamış olan ve halen yaşamakta olan bitki ile hayvan örnekleri yer almaktadır. Giriş katında, 6.400 çeşide yakın fosil materyal bulunmaktadır.

Mrt

Paleolitik Çağ'dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, iki tarihi binadan oluşmaktadır. Bunlar Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han'dır. 2014'te restore edilerek yenilenen bu müzede sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe'deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle birlikte tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlamaktadır.

Sevgili öğrencilerimiz, velilerimiz ve takipçilerimiz

Uzaktan eğitim gördüğümüz şu zaman diliminde çocuklarımızın tarihi keşfetmelerini istiyoruz. Bu amaçla sizler için sanal müzelerimizi web sitesinde yayınlayarak özellikle çocuklarımıza tarih sevgisini aşılamak ve evlerinden merak ettikleri müzeleri sanal olarak gezerek öğrenmelerini sağlamaktır.Sanal müzelerimizin faydalarını ise bir kaç maddede açıklayabiliriz :

Sanal müzeler, ziyaretçiler ile kesintisiz iletişim sağlar.

Sanal müzeler, doğru tasarlandıklarında uzaktan eğitim, hayat boyu eğitim amacıyla kullanılabilirler.

Sanal müzeler sayısal ayrımın kapanmasına katkıda bulunurlar.

Sanal müzeler, doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarıdırlar.

İlk müze gezintimiz Ankara Kurtuluş Savaşı Müzemiz